Entreprenör och investerare Jacob Risgaard:

Entreprenör och investerare Jacob Risgaard: "Clownen är min superhjälte"

november 2020

Man In The ShirtPå barnhemmet kallade de Jacob Risgaard ett maskrosbarn. Ett barn som kan växa var som helst. Oavsett hur dåliga förhållandena är och hur mycket motstånd det möter.

Smeknamnet har senare visat sig stämma ganska bra.

Sett utifrån, är historien om den 42-åriga serieentreprenören och investeraren helt otänkbar.

Jacob Risgaard är idag medgrundare till ett antal framgångsrika företag inom bland annat IT, robotar, logistik och inte minst e-handel. I centrum står det tresiffriga miljonföretaget Coolshop, som Jacob Risgaard grundade 2004 som ett litet grossistföretag, men som sen dess växt till att bli Nordens motsvarighet till amazon.com.

Barnhemmet har bytts ut mot en stor villa intill stranden vid Frederikshavn som han delar med en flickvän och två barn. Och inte bara det, idag kan du se honom på den Danska kanalen DR1, där han sitter i panelen för den danska versionen av Shark Tank/Dragons Den. Jacob Risgaard har blivit en förebild.

Om vi ​​hade vridit tillbaka klockan 30 år skulle ingen kunna förutsäga att det var sågär Jacobs framtid skulle se ut.

BARONS Jacob RisgaardBångstyrig


30 år tidigare hade Jacob Risgaard kastats ut ur sitt hem av sin ensamstående mor. Hon kunde inte kontrollera sin son, som är en bångstyrig röra.

Från barnhemmet blir han också utslängd några år senare. Han har odlat hampa-plantor i sitt rum och haft ett dåligt inflytande på de andra barnen.

Som 15-åring bor han för sig själv i en lägenhet på 10 kvadratmeter. En gång i veckan överlämnar han falska kvitton på kommunens kontor för att få ut veckopeng så att han kan finansiera sina ölköp. Skolgången kommer han inte heller avsluta, eftersom han blir utkastad i 8e klass.

I samband med att han blir utslängd går han in i strid med personen som innehade elevrådsordföranden-posten och ifrågasätter honom. Redan här såg vi tydliga tecken på att Jacob Riisgard ville åstadkomma något. Det får bara inte vara andra människor som säger till honom vad han ska göra. Som han själv säger:

Jag är förmodligen den minst auktoritära personen någonsin för att jag själv aldrig har haft någon auktoritet runt mig.”

Några år senare grundade han sin första verksamhet. Han importerar DVD-filmer från USA. Det går bra fram till onsdagen år 2000 då han kallas till ett möte i banken. Banken vill ha ett personligt ansvar för hans redovisning. Nästa dag går han, 23 år gammal, i konkurs med sin verksamhet. Han har en skuld på 1 miljon DKK och ingen utbildning.

BARONS Jacob RisgaardJag-kan-inte-dö


De stora frågorna som uppstår i historien om Jacob Risgaard är: Hur kan det vara så att en man som har lidit så många nederlag inte har gett upp för länge sedan? Varifrån kommer hans självförtroende?

Jag tror på många sätt att ju mer fucked up din barndom varit, desto starkare står du. Jag utvecklade tidigt en jag-kan-inte-dö-mentalitet". Och jag har ingen utbildning, så jag har aldrig lärt mig vad som inte kan göras, förklarar han.

Det är som poker: det är soft att få rätt kort i handen, men det handlar om hur bra du spelar dina kort. Jag är långt ifrån den smartaste. Jag säger alltid: Jag är inte så bra på att räkna, men jag är bra på att lösa det ”.

När han läste Malcom Gladwells bästsäljare "Outliers" fick han en uppenbarelse: Han bakgrund är även hans styrka. Boken beskriver hur en stor andel av de människor som antingen har haft en nära dödsupplevelse eller en tuff uppväxt kan använda sina erfarenheter som en drivkraft eftersom det förändrar deras livsperspektiv.

”Många människor tar sig an livet med tanken att livet är skyldiga dem något. Att livet bör vara roligt, annars är det orättvist. Om utgångspunkten är motsatt händer det att du vaknar och får gåshud över hur fantastiskt vädret är och hur spännande dagen framför dig ska bli. Du blir tacksam.”


Orädd


Hade ADHD varit en sak när Jacob Risgaard gick i skolan, hade han förmodligen fått diagnosen. Han har en outtröttlig energi. I Coolshops huvudkontor i Nørresundby står det med stora bokstäver ”WILDER” ovanför ingången. Det är företagets mantra.

Jacob Risgaard har inget naturligt spärr. Varken när han jobbar eller när han på fritiden tar en av sina snabba bilar ut på en racerbana.

"Jag är aldrig rädd för någonting. Jag har inga gränser. När jag kör tävlingar är jag den första som kör av banan, för jag måste ta reda på vart gränsen går. Vid någon tillfälle kommer säkert saker börja gå fel, så jag måste vara försiktig med vad jag kastar mig in i.

Vid ett tillfälle hade Jacob Risgaard pressat sig själv så hårt att han riskerade att inte komma tillbaka. I tre dagar hade han arbetat utan avbrott, med bara tre timmars sömn totalt. Kroppen var nära att stänga av helt och hållet.

"Jag arbetade så hårt att jag var på väg att dö av det.”

Den erfarenheten har fått Jacob Risgaard att begränsa sin arbetsbelastning. Idag bär han en, enligt egen utsago "piss-ful" Apple-smartklocka, som påminner honom om att ta små 3-4 minuters pauser med jämna mellanrum under dagen.

Jacob Risgaard BARONS

Oavsett om det bara handlar om stänga in mig på en toalett. Det handlar om att försöka stänga av hjärnan, för ibland är det helt överdrivet. Ibland brinner det i mina kinder eftersom det går för fort.

Under inspelningarna av Draknästet var jag tillslut tvungen att gå till en läkare och be om sömntabletter. När jag kom hem på kvällen efter en hel dags inspelning körde det bara runt i huvudet på mig. Jag kan inte stänga av strömmen.Bara bra tillsammans med andra


Jacob Risgaard säger själv att han inte kan tygla sin vildhet. Eftersom Jacob Risgaard kan vara nästan manisk är han beroende av att vara med en eller flera partners som kan kompensera för den obalansen..

”Jag är bara bra i ett företag när jag jobbar tillsammans med någon. Jag kommer inte att bli VD. Bara tanken på att hålla utvecklingssamtal gör att jag får panik.”

Jag är bra på att föra något framåt och jag är riktigt bra på att förstå vad folk vill. Min största styrka är förmodligen empati.

Clownen som förebild


Jacob Risgaard har också en annan styrka: Han är inte rädd för att misslyckas eller att det skämtas på hans bekostnad. Denna rädsla försvann tidigt i hans liv tack vara hans mosters make, tidigare fotbollslandslags-spelare Max Rasmussen, som har hemmet packad med bilder av clowner.

Och clownen är verkligen en riktigt bra förebild. En clown är inte rädd för att sticka ut och göra narr av sig själv för att göra andra lyckliga. Han är inte rädd för att experimentera och försöka kasta några bollar i luften. Det kan vara så att de alla faller på golvet och folk skrattar. Men vid något tillfälle borde han nog bli bra på att jonglera. Jag har tagit det med mig - inte att ta mig själv på så stort allvar och våga göra det där lilla extra för att behaga andra. Clownen är min superhjälte.”

 

BARONS Jacob Risgaard 

 Jacob Risgaard i The Consultant


MAN IN THE SHIRT ”MAN IN THE SHIRT "Tack till mannen som faktiskt befinner sig på arenan, vars ansikte är fördärvat av damm och svett och blod" - citat Theodore Roosevelt i Paris, 1910. I porträttserien "Mannen i skjortan" möter BARONS affärsmän som har en sak gemensamt; att de har gått med i spelet och satt sig själva på spel. Var hittar de mod? Vad är det viktigaste de har lärt sig på vägen? Och vad kan vi lära av dem?

Fakta


Jacob Risgaard's energi tar aldrig slut.

Som marknadschef och majoritetsaktieägare i webbutiken Coolshop arbetar han flitigt för att utveckla och utöka den tresiffriga miljon verksamheten, som idag finns i sju länder. Jacob Risgaard har också grundat ett antal andra företag; Bland annat, paket distributionsföretaget Coolrunner, robot företaget Intelligent Marking och leksaksföretaget Kids Coolshop. Han är också en ny "Drake" i den danska versionen av Draknästet", där han valde att investera i BARONS. Jacob Risgaard är född och uppvuxen nära Frederikshavn, DK, med sin mor. Fadern är italiensk men var inte en del av Jacob Risgaards liv förrän sent. Han har ingen utbildning. Han började sitt vuxna arbetsliv som DJ på lokalradio. Han började sedan som frilansare och importerade DVD-filmer från USA. År 2004 grundade han Coolshop, som sedan dess har vuxit med raketfart.

Idag bor han i en stor villa precis intill stranden vid Frederikshavn med sin flickvän och två barn.

BARONS Jacob Risgaard