120 km/t mot väggen

120 km/t mot väggen

november 2020

Man In The Shirt

Alla goda berättelser innehåller vändpunkter - en plottwist. Tidpunkter där berättelsen plötsligt tar en vändning. Där huvudpersonens sätt att se världen förändras. Det är vid dessa tillfällen som huvudpersonen plötsligt lär sig något nytt och börjar göra saker annorlunda. Precis det hände PR-mannen Jacob Lange för tre år sedan. Plötsligt såg världen helt annorlunda ut. Hans nya sätt att göra saker inkluderar korta, effektiva arbetsdagar och en dansk Coronet-husbåt från 70-talet; något som kunderna på den tiden tyckte var otroligt fula, men idag är det coolt och super sällsynt.

Jacob Lange BARONS Man in the Shirt

Berättelser är viktiga i Jacob Langes liv. Allt omkring honom har en historia. Ta bara hans Amerikanska glasögon.

Jag tycker att det är coolt att saker har en berättelse och en historia. Det är samma sak med glasögonen här som jag köpte från Moscot i New York. Jag kommer ihåg att jag gick uppför trappan till butiken och jag kunde inte få miljön omkring mig att passa in på min bild av en glasögonbutik, och så helt plötsligt hamnade jag i en annan tidsepok upp, säger han upphetsat."

Jacob Lange

Som PR-man försörjer han sig också med att skapa intressanta historier om sina kunders företag och produkter. Chefredaktörer får dagligen tusentals e-postmeddelanden från någon som vill vara i media. En stor del av dem förvandlas till artiklar i danska Børsen och TV2News. Jacob Lange är mannen du går till om du vill försäkra dig om framgång. Han har arbetat med det här i nästan 25 år - och han är bra på det, särskilt älskar han när det kommer till de mer utmanande historierna.

Jag har alltid varit engagerad i PR och kommunikation för teknik- och industriföretag. Eller någon som arbetar med flyg, robotar eller IT. Berättelserna har alltid varit lite svåra att förklara, och det kan därför vara svårt för dessa företag att hitta sin plats i pressen. Men jag tycker att det är en spännande utmaning att hitta berättelserna om just dessa företag som är lite tekniska och lite nördiga. Det är min passion", säger han.

Jacob Lange

Flygande start

Jacob Lange har växt snabbt sedan han tog examen från Aalborgs universitet 1996 och flyttade till Köpenhamn för att börja sin karriär. De närmaste sju åren arbetade han på olika byråer innan han flyttade tillbaka till Aalborg för att börja som egenföretagare. Han fick en raketstart.

Jacob Lange

”Jag satt hemma vid köksbordet och den första månaden fakturerade jag 120 000. Det var en absurt lätt start som frilansare. Och sedan har det egentligen bara glidit på," säger Jacob Lange.

 Han hade inte svårt att få kunder. Som han uttrycker det själv, "200 procent för många kunder - och de var alla nöjda." Men detta skulle senare kosta honom dyrt.

I 120 km i timmen kraschade han rakt in i väggen

Det fanns inte mycket pengar i Jacob Langes barndomshem. Som barn stickade hans mor en gul tröja åt honom. De hittade ett krokodilmärke i en sybutik. "Krokodilen blev fel och Jacobs mor sydde den på fel sida, men det var det närmaste han kom Lacoste."

Jacob Lange BARONS Man in the Shirt


Under början av 2000-talet är Jacob Lange framgångsrik och han kan köpa just de där snygga prylarna med intressanta historier som han önskat sig. Men han jobbar alldeles för mycket. Det går väldigt snabbt - men det innebär också att det blir desto mer smärtsamt när man väl går in väggen. Jacob Lange kutade bokstavligt talar in väggen. En vecka, när hans fru och äldsta dotter är utomlands, händer det.

”Den veckan, när jag var ensam hemma, var jag tvungen att bygga en lekstuga och renovera en trappa upp till första våningen. Jag var också tvungen att ta hand om mitt vansinnigt upptagna arbete och mitt i allt det bestämde jag mig för att jag bara skulle slå en stor vägg i vardagsrummet. Det var helt vansinnigt. Och när jag stod där, med den rivna väggen och väggen och tegelstenar överallt, bryter jag ihop och tjuter i samma stund som mina två äldsta döttrar kommer hem," säger Jacob Lange.

En husbåt och mindre arbete

Kollapsen mitt på vardagsrumsgolvet var en väckarklocka för Jacob Lange. Han började i lugn och ro fila på ett helt annat liv åt sig själv. Han säger själv att det var först nu som han på riktigt lärde sig vad det innebär att vara oberoende på riktigt. Dagen då BARONS intervjuar honom måste han hämta sin yngsta dotter från dagis före 15.

Jacob Langes PR Kontor 

Jag tror att många egenföretagare förbiser att när man blir egenföretagare blir man i verkligheten fortfarande bara anställd. Det är kunderna som bestämmer över din tid. När allt kommer omkring finns det inte mycket självständighet om det i slutändan inte är du som bestämmer. Jag känner många egenföretagare som i genomsnitt tjänar betydligt mer, men de är också slavar till sina liv som helt glömt bort att ta vara på frukten av deras hårda arbete. Ta en tur i kajaken eller gå en promenad före lunch," säger han.

Jacob Lange är fast besluten att skörda frukterna av sitt liv som frilansare. Förutom färre, nära kunder, kortare arbetsdagar och mer tid med familjen, så är det viktigaste steget han har tagit att spendera ett år med att skapa den optimala arbetsplatsen för sig själv. Han har hittat och byggt om en husbåt så att den idag är ett kontor dit både kunder och affärspartners hälsar på honom.

"" Jag ville verkligen hitta ett gammalt bakgårdskontor med vedspis och synliga balkar. Men plötsligt fick jag möjligheten att köpa en husbåtplats i Aalborg, vilket annars är svårt. Jag kom i kontakt med två arkitekter som samlar på just dessa Coronet- fartyg. På en gammal ladugård i Tversted för två år sedan hittar jag en husbåt som verkligen behövde repareras. Jag hittade några videor av den. Den är dansk byggd från 1970 och gjordes bara "30 av dem, eftersom folk tyckte att den var otroligt ful. Idag är det bara fem kvar i världen, och båten närmar sig kultstatus", säger Jacob Lange.

Sedan dess har han med god hjälp av arkitekter och hantverkare byggt om båten helt. Idag är det hans kontor och arbetsplats. Han kan sitta inne i fartyget och känna vågorna och vinden. Han kan också sitta ute på en av terrasserna och njuta av solen om den är framme.

Jacob Lange PR

Känn efter

Jacob Lange lär sig fortfarande att jobba självständigt på ett sätt som är sunt för honom. Om han kunde hoppa tillbaka i tiden och ge sitt yngre jag några bra råd skulle det vara att känna efter. Det låter som om han talar av bitter erfarenhet när han säger så.

”HOm du arbetsam av dig, så är risken stor att du stannar kvar för länge i något som egentligen inte känns så bra. Det är enormt ohälsosamt - både professionellt och privat. Så det ligger något i att låta magkänslan vara en vägledare. Även jag jobbar fortfarande på att lära mig lyssna på den," säger han.

Jacob Lange har förändrat många saker i sitt liv de senaste tre åren. Men det är inte allt som har förändrats. Han vill gärna meditera. Han har också appen som påminner honom om det varje morgon. Han tar bara inte tag i det. Istället kan han nu se ut över vattnet medan han arbetar. Han kan tänka på vilken vinkel han vill ta i ett pressmeddelande medan han tar en promenad på bryggan. Han kan överväga en kommunikationsstrategi när han åker i kajaken som han fick i 50-årsdag. Jacob Lange själv säger att han inte är i mål - men han är på god väg mot ett hälsosammare arbetsliv som egenföretagare.

 

Jacob Lange

 Jacob Lange i The Founder

 


MAN IN THE SHIRT ”Tack till mannen som faktiskt befinner sig på arenan, vars ansikte är fördärvat av damm och svett och blod" - citat Theodore Roosevelt i Paris, 1910. I porträttserien "Mannen i skjortan" möter BARONS affärsmän som har en sak gemensamt; att de har gått med i spelet och satt sig själva på spel. Var hittar de mod? Vad är det viktigaste de har lärt sig på vägen? Och vad kan vi lära av dem?


Fakta

Jacob Lange fick en kajak när han fyllde 50 år förra året.


Ganska rimligt, med tanke på att hans liv till stor del äger rum i Aalborgs hamn. Här finns hans företag, Lange PR, inrymt på en ombyggd husbåt från 1970. Jacob Lange själv har spenderat ett år på ombyggnaden och har varit delaktig i alla detaljer.

I 15 år har han drivit Lange PR, som specialiserat sig på PR för de lite nördiga företagen i teknikbranschen.

Jacob Lange är gift med Rikke Emdal och tillsammans har de fyra barn.

 

Bakgrund

Under större delen av sin karriär har Jacob arbetat som specialist inom kommunikation och PR. Efter en examen i engelska och franska, en magisterexamen i engelska och internationella relationer vid Aalborg University och Monash University i Melbourne och efterföljande studier vid Danish School of Journalism, anställdes han vid kommunikationsavdelningen vid ERP-byggnaden Maconomy (idag Deltek). Sedan dess har han arbetat på nordiska PR-byråer, där han blev en mästare och utvecklade en ovanligt bra känsla för att hitta och kommunicera de bästa berättelserna. 

År 2005 grundade han sin egen PR-byrå Lange PR i Aalborg, som arbetar för kunder i både Danmark och utomlands, inklusive Dyson, Panasonic, Coolshop, Rare Wine, AskCody, Blåkläder, NOVI och andra. Jacob Lange är också medgrundare och styrelseledamot i den internationella byrån allians WIN PR Group, som sedan 1999 har spridit sig till 70 länder världen över. Jacob Lange arbetar som volontär PR-man för barnstiftelsen CoolUnite, som grundas av Coolshop och bland annat stöder barn i nöd. genom Cool Car Race.

Jacob Lange