SÅ KÄNNER DU IGEN EN KVALITETSSKJORTA

SÅ KÄNNER DU IGEN EN KVALITETSSKJORTA

september 2019

Care & Details

LÄS OM HUR VISSA SKJORTOR KOSTAR MER ÄN ANDRA - MEN ÄNDÅ INTE ÄR BÄTTRE 

 

RÅ BOMULL - EN FARLIG FRESTELSE


Egyptisk bomull. Ett tecken på kvalitet, tänker du. Men så är det inte alltid.

Visste du att cirka 90% av bomullen som säljs som "egyptisk" odlas i Kina? Här hänvisar ordet "egyptisk" till bomullsblomman och inte själva platsen. Bomull är en global vara med mycket varierande kvalitet när det gäller fiber. En enkel metod för att bestämma bomullens kvalitet är att mäta längden på fibrerna. Ju längre fibrerna blir - desto starkare, mjukare och tåligare blir tyget. Den högsta kvaliteten på bomull kallas "ELS", en förkortning för "Extra Long Staple". Om din skjorta inte är gjord av ELS-bomull får du inte den bästa kvaliteten - så att du vet det!

Eftersom bomull står för huvuddelen av produktionskostnaden kring en kvalitetsskjorta är det frestande för vissa märken att spara här och kompromissa med kvaliteten. Alla skjortor ser likadana ut i butikerna, eller hur? Lyckligtvis visar det sig snabbt om en skjorta är tillverkad av dålig bomullskvalitet. Skjortan blir sliten snabbare och har därför en kortare livslängd. Detta innebär att, på lång sikt, kostar den billiga skjortan dig mer än den dyrare versionen i slutändan.

På BARONS använder vi uteslutande bomull från våra leverantörer i USA, och vi använder endast ELS-bomull för våra skjortor. Mer specifikt STeP-certifierad US-PIMA ELS-bomull - för bomullsnördarna där ute😊

 

DYRA MELLANHÄNDER GÖR EN SKILLNAD


Det är inte en diskussion. Det är faktiskt väldigt enkelt. Desto dyrare mellanhänder, desto högre pris måste konsumenten betala. När du går in i en av de stora, vackra butikerna på gågatan vet du att det är du som till sist betalar för hyran, lagret, de anställda osv. Ofta finns det också en agent eller distributör som säljer produkterna till affären. Ännu en dyr mellanhand!

De flesta människor förstår logiken bra, men de flesta av oss glömmer det också då och då. Det är makten i marknadsföring. Förstå oss rätt - vi uppskattar också en vacker, fysisk butik med bra service och ett urval av läckra produkter. Men BARONS är ett alternativ för kunden som inte blir uppslukade av vackra butiker eller bra placering.

Det handlar om att skapa VERKLIG valuta för pengarna. Därför har vi eliminerat alla dyra mellanhänder som definierar den traditionella modebranschen. Resultatet = vi kan fokusera 100% på att skapa den ultimata skjortan istället.

 

DJÄVULEN FINNS I DETALJERNA - DET ÄR LÄTTARE SAGT ÄN GJORT


De flesta inkarnerade skjortkrigarna vet väl att en skjortan av dålig kvalitet kommer att avslöja sig med tiden. Genom att vara 100% specialiserade på klassiska skjortor har vi lärt oss att respektera konsten att producera fantastiska skjortor, om än i stor skala. När du arbetar med ett fint och ömtåligt material kan till och med det minsta misstaget leda till en defekt skjorta.

Mer än 40 högspecialiserade sömmerskor och personal jobbar alla för att din skjorta ska bli fantastisk. Det krävs en seriös och detaljorienterad personlighet för att kunna kontrollera alla delar av produktionsprocessen. Som tur är så är vi ganska nördiga och vi gillar att dyka in i ämnen som rå bomull, garn kombinationer och textil bearbetning.

Att fokusera på detaljer ökar priset lite, men detaljerna är också nyckeln till att skapa de bästa skjortorna. Skjortor av låg kvalitet saknar vanligtvis interlining av rätt kvalitet (innertyg) till den extremt skarpa och slitstarka kragen och manschetten. Baksidan av knapparna fästs oftast inte med en speciell tråd som kräver en patenterad maskin för att säkerställa att knappen sitter fast längre. Den har färre sömmar för att minska produktionskostnaderna, på bekostnad av sämre och mindre eleganta sömmar. Socialt ansvarsfull produktion och en skjorta som är fri från skadliga kemikalier bör inte heller tas för givet. Detta och mycket, mycket mer ...

 

DET FLUMMIGA - OCH SÅ KLART DIN HÄLSA


Oeko-Tex 100. Det låter inte så sexigt, eller hur? Men har du tänkt på hur mycket av ditt liv du faktiskt tillbringar i din skjorta? Du kanske till och med har en på just nu. Om du är en hardcore skjortkrigare tillbringar du mer än en tredjedel av ditt liv i en skjorta. Det är ganska många timmar!

Därför har det faktiskt stor betydelse om din skjorta är certifierad och fri från kemikalier. Du bör vara medveten om att ifall ditt nuvarande skjortmärke inte förmedlar sin inställning till detta så är det högst troligt INTE fritt från potentiellt skadliga kemikalier.

På BARONS arbetar vi enbart med textilier som är fria från kemikalier som är skadliga för människor och miljön, och vi använder kompromisslöst den strikta OEKO-TEX 100®-standarden.


Läs mer om detaljerna bakom en BARONS-skjorta här